thumb 8 svinger paa rogalandssidenTronåsen

Vegen over Tronåsen, på grensa mellom Rogaland og Vest-Agder, ble bygget som en del av Vestlandske Hovedveg.

Air Force 1

Tronåsen
Vegen over Tronåsen, på grensa mellom Rogaland og Vest-Agder, ble bygget som en del av Vestlandske Hovedveg. Tronåsvegen går fra Tronvik i Lund kommune til Bakke Bro i Flekkefjord kommune. Tronåsen har 8 krappe og bratte svinger på Rogalandsiden og 3 på Vest-Agdersiden. Den bratteste stigningen er på Vest-Agdersiden med hele 1:3. Tilsammenligning er største tillatte stigning i dag 1:8. Vegstrekningen ble bygget i perioden 1840 – 1844. Da Bakke Bro var ferdigbygd i 1844 var denne vegstrekningen ferdig. Parsellen fra Bakke Bro til grensa mot Stavanger Amt har en lengde på 3.81 km. Tronåsvegen ble fredet i 2009.

Gjest Baardsen skriver i sine memoarer "Mitt liv" skrevet på Akershus Festning om vandring over Tronåsen til Bakke sokn. Ivar Aasen vandret over Tronåsen i 1844 og beskriver Bakke Bro i detalj. Hans Nielsen Hauge kom over Tronåsen med en spøtesokk i nevene. Han tok inn hos kona til lensmannen i Bakke som var haugianer.
På 1930-tallet var Tronåsen en av de største utfordringene for deltakerne i Rally Monte Carlo. Mange biler ble ødelagt i forsøket på å passere Tronåsen. Siden 1981 arrangeres det hvert 5. år veteranbilløp over Tronåsen med stor deltakelse. Hvert år arrangeres Tronåsmarsjen en trimdyst mellom Rogaland og Vest-Agder om størst deltakelse. Flere hundre deltar hvert år.

 

Relaterte historier

ico logo Bakke Bru

ico logo Vestlandske hovedveg fra Bakke bru til Tronåsen

 

Turer på UT.no

ico lett fot Vestlandske hovedveg fra Bakke bru til Tronåsen